AED, ook wel bekend als automatische externe defibrillator, is een levensreddende uitrusting. In het geval van noodsituaties waarbij het hart faalt en er behoefte is aan reanimatie, wordt meestal handmatige reanimatie toegepast. Met de handige AED kan men echter een veel geavanceerder maar draagbaar instrument gebruiken om schokgolven te sturen om het hart kloppend te houden. Tot nu toe heeft AED een slagingspercentage van meer dan 60% geregistreerd en een AED kopen wordt sterk aanbevolen als dit kan worden betaald. Het is geen verrassing dat de AED-markt een hoge vlucht neemt en een hoofdbestanddeel wordt in huizen en kantoren. Meer mensen gaan accepteren dat een hartstilstand op elk moment kan komen en de enige manier om hierbij te helpen is reanimatie.
Praktische onderhoudstips voor een AED
Hieronder staan praktische onderhoudstips die je moet toepassen om ervoor te zorgen dat jouw AED optimaal blijft functioneren.
- Controleer altijd of de batterij goed is geplaatst.
- Controleer altijd het service-indicatielampje.
- Let op regelmatige vervanging van de batterij. Jouw AED wordt geleverd met handleiding die het vervangen van batterijen uitlegt, bestudeer het en doe het goed.
- Noteer altijd de keren dat je je batterijen hebt vervangen om er zeker van te zijn dat je op het goede spoor zit.
- Neem de nodige zorgvuldigheid in acht door de interne en externe componenten te controleren om er zeker van te zijn dat er geen reden tot bezorgdheid is. Neem contact op met de fabrikant als er een complicatie is die je zelf niet kunt verhelpen.
- Vraag de fabrikant naar verdere onderhoudsprocedures om jouw machine in topconditie te houden.
Het gaat niet alleen om een AED kopen, onderhoud is net zo belangrijk. Je hebt niks aan een AED als deze niet goed werkt. Zorg er daarom altijd voor dat je het apparaat regelmatig controleert, zodat hij het in geval van een noodsituatie altijd goed doet.