Uncategorized

De gezondste ingrediënten voor de eerste babyhapjes

Werd je baby vier maanden? Dan is het tijd om langzaam aan te starten met het geven van de eerste hapjes baby. Zo laat je je baby het makkelijkst wennen aan diverse structuren en smaken. De eerste babyhapjes bestaan hoofdzakelijk uit verse groenten, bij voorkeur de meest zoete zoals worteltjes, bloemkool en pompoen. Wanneer dat vlot verloopt kun je dit aanvullen met enkele geprakte stukje vers fruit, vooral banaan en perzik.

Rijk aan gezonde voedingsstoffen

Net zoals voor ons allemaal, zijn verse groentjes het meest gezonde voor hapjes baby 4 maanden. Ze bevatten namelijk alle onmisbare vitaminen, mineralen, voedingsvezels, eiwitten en andere belangrijke nutriënten om zich verder te ontwikkelen. Je geeft best enkele dagen na elkaar hetzelfde hapje tot je baby aan de nieuwe smaak gewend is.

Fruithapjes

Na enkele weken kun je er enkele plakjes vers fruit aan toevoegen. Banaan en perzik zijn het meest geschikt, zeker om mee te starten. Je geeft je baby op de leeftijd van vier maanden best niet té veel fruit. Dat bevat namelijk fruitsuikers. De voordelen van dit soort natuurlijke suikers wegen lang niet op tegen de nadelen, maar het blijven suikers. Die vergroten op latere leeftijd het risico op overgewicht. Fruit veroorzaakt bij jonge kindjes ook makkelijk diarree. Fruithapjes brengen wel meer variatie in baby's menu.

Vaste voeding wordt belangrijker

Borst- of flesvoeding blijft de belangrijkste voeding voor baby's, zeker tijdens hun eerste levensjaar. Het belang van vaste voeding neemt op deze leeftijd wel langzaam maar zeker toe. Met hapjes baby 5 maanden kun je dit langzaam opbouwen met andere smaken en structuren.

Vers is altijd beter

Verse producten zijn altijd beter, wat je je baby ook geeft.

Dit mag je baby nog niet eten

Je baby nu nog niet alles mag eten, en zeker geen:

  • Rauw vlees en rauwe eieren
  • Orgaanvlees (lever en leverpatéé)
  • Voedingsproducten rijk aan verzadigde vetten waaronder vooral kaas en bewerkt vlees
  • Honing
  • Zoute voeding
  • Suiker
  • Zuivel -en zuivelproducten: borst- en flesvoeding zijn het eerste jaar de belangrijkste bronnen van eiwit en calcium

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *